sâmbătă, 21 mai 2016

10 mai Ziua Regalității

                                  Ziua Regalității

  


La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul roman își oficializa independenta, iar la 10 Mai 1881 Romania devenea regat.
Acestea sunt și motivele pentru care pe data de 10 mai romanii au sărbătorit ziua națională a României din 1867 pana în 1947, când a fost înlăturată monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, după cum notează istoricii.
10 Mai 1866 - Venirea lui Carol în Romania
Imediat ce „Monstruoasa Coaliție" îl obliga pe Alexandru Ioan Cuza sa semneze actul de abdicare, în februarie 1866, iar negocierile Locotenentei Domnești cu Printul Filip al Belgiei dau greș, ca urmare a refuzului acestuia din urma, un principe străin a fost propus și ales, în urma unui plebiscit. Este vorba despre Karl (Carol) Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern - Sigmaringen. Tânărul Carol accepta și, în aprilie 1866, vine în Romania, notează istoricul Paul Lindenberg, în lucrarea sa "Regele Carol I al României", Editura Humanitas, București, 2003 /traducere a operei omonime, F. D. Verlagbuchhandlung, Berlin 1906.

După o călătorie incognito, cu trenul, pe ruta Düsseldorf - Bonn - Freiburg - Viena - Budapesta, Carol ajunge la Drobeta Turnu Severin. Urmează un drum de câteva zile (cunoscut drept „Drumul lui Carol"), în care viitorul domn și, mai apoi, rege, a trecut prin Horezu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș, Câmpulung și Târgoviște, pentru ca, pe 10 mai 1866, sa intre în București, scrie istoricul menționat mai sus.
Proclamat "domnitor al tuturor romanilor", Principele Carol I și-a rostit jurământul în fata Parlamentului, în limba franceza: "Jur sa păzesc legile României, sa-i apar drepturile și integritatea teritoriala", scrie Boris Crăciun, în cartea "Regii și Reginele României", Editura Porțile Orientului, Iași.
În acest context data de 10 mai intra în istorie. Timp de opt decenii, pana 1947, 10 Mai a fost Ziua Națională a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu